AIR DI BUMI BERASAL DARI KOMET DI LUAR ANGKASA

Air

Apabila komet tersebut memasuki atmosfera kita, panas yang dihasilkan semasa masuk menguap ais ini ke atmosfera.

Komet, objek trans-Neptunian, atau meteoroid (protoplanet) yang kaya dengan air dari bahagian luar tali pinggang asteroid yang bertembung dengan Bumi mungkin telah membawa air ke lautan dunia. Asteroid mungkin bertanggungjawab terutamanya berdasarkan beberapa kajian, termasuk pengukuran nisbah isotop hidrogen deuterium dan protium, kerana peratusan kekotoran yang serupa seperti pada chondrit kaya karbon terdapat di air lautan, sedangkan pengukuran sebelumnya kepekatan isotop dalam komet dan objek trans-Neptunus hanya sepadan dengan air di Bumi. Pada Januari 2018, para penyelidik melaporkan bahawa dua meteorit berusia 4,5 bilion tahun yang dijumpai di Bumi mengandungi air cair di samping kepelbagaian bahan organik yang miskin deuterium.
Wikipedia, Asal air di Bumi, 2019

Alkitab Kristian mengatakan bahawa Tuhan menciptakan air secara langsung di Bumi, namun Al-Quran tidak melakukan kesalahan ini sebaliknya mengatakan bahawa Tuhan menurunkan air dari angkasa lepas dan kemudian menjadikan Bumi sebagai tempat kediamannya:

[Quran 23.18] Dan Kami menurunkan air dari langit dalam jumlah yang tepat, dan kami menjadikan Bumi sebagai tempat kediamannya, dan Kami mampu mengeluarkannya.

Sekiranya Tuhan menjadikan Bumi sebagai tempat kediamannya (فَأَسْكَنَّاهُ فِي الْأَرْضِ) maka ini bermaksud bahawa air terbentuk di angkasa lepas. Dalam ayat lain Al-Quran menjelaskan bagaimana air turun dari angkasa lepas.

[Quran 2.164] ... Di dalam air yang diturunkan oleh Allah dari Langit dan menghidupkannya ke Bumi setelah mati dan menghidupkannya di setiap jenis haiwan darat; Dan dalam mengarahkan angin; Dan di awan yang diperbudak antara Langit dan Bumi ; [Semua ini] adalah Tanda-tanda bagi orang yang memahami.

Jadi air itu sendiri datang dari langit di atas awan. Di sini Tuhan tidak membicarakan hujan (matar atau wadk dalam bahasa Arab) sebaliknya Tuhan berbicara tentang air (مَاءٍ).

Dalam ayat lain, Al-Quran mengatakan bahawa air awalnya berasal dari langit di atas awan dalam bentuk ais. Terdapat gunung di syurga yang mempunyai ais di dalamnya; gunung-gunung itu boleh jatuh di Bumi dengan kilatan yang sangat terang:

[Quran 24.43] Tidakkah anda dapat melihat bahawa Allah menjadikan awan bergerak dengan lembut, kemudian menyatukannya, kemudian menjadikannya tumpukan? Kemudian anda melihat hujan keluar dari dalam? Dan Dia menurunkan dari gunung-gunung surga dengan es di dalamnya; yang menyerang siapa sahaja yang Dia kehendaki atau merindui sesiapa yang Dia kehendaki; Kilatannya hampir membutakan anda.

Tuhan menurunkan dari langit (di atas awan) gunung dengan ais di dalamnya !!! Awan diperbudak antara Langit dan Bumi tetapi air itu sendiri berasal dari Langit (di atas awan) dalam bentuk ais di pergunungan. Mereka membuat kilatan yang terang; tetapi ini adalah gambaran yang sama tentang komet dan meteor ketika mereka melanda atmosfera kita.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui bahawa air asalnya berasal dari ais dalam komet?

Lebih daripada separuh berat badan anda adalah air. Haiwan dan tumbuhan di Bumi kebanyakannya adalah air. Semua kehidupan di alam semesta kita juga memerlukan air. Apabila saintis mencari kehidupan di eksoplanet, mereka hanya mencari planet dengan air; Tidak ada air tidak ada kehidupan. Walau bagaimanapun, umat Islam mengetahui tentang ini selama 1400 tahun sebelum ia ditemui.

[Quran 21.30] Tidakkah orang-orang yang kafir melihat bahawa langit dan Bumi bersatu maka Kami merobeknya? Dan kemudian Kami buat dari air segala yang hidup? Adakah mereka masih tidak percaya?

Dalam Al-Quran semua kehidupan, di Bumi dan di langit, bergantung pada air.

Bagaimana mungkin seorang buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu mengetahui bahawa semua kehidupan di alam semesta juga memerlukan air?

Air meliputi sekitar 71% permukaan Bumi. Ini juga nisbah yang sama dengan kata "Laut" dan kata "Darat" yang terdapat dalam Al-Quran. "Laut" 32 kali dan "Darat" 13 kali. Nisbah "Laut" dengan jumlah (Laut + Darat) = 32 / (32 + 13) = 71%.

(Pelangi adalah fenomena yang disebabkan oleh interaksi cahaya dengan titisan air. Ciri-ciri cahaya dan bagaimana ia berinteraksi dengan bahan lain tidak berubah sejak Big Bang, 13.7 bln tahun yang lalu. Tetapi menurut Alkitab, Tuhan menciptakan Pelangi hanya 4000 tahun yang lalu pada zaman Nuh.Kejadian 9: 12-13 ).  

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com