KEKURANGAN OKSIGEN

Hipoksia

Pada ketinggian tinggi kepekatan oksigen di atmosfera menurun. Apabila tahap oksigen turun saluran darah di paru-paru menyempit:

Vasokonstriksi pulmonari hipoksia (HPV), juga dikenali sebagai mekanisme Euler-Liljestrand, adalah fenomena fisiologi di mana arteri paru-paru kecil menyempit di hadapan hipoksia alveolar (tahap oksigen rendah).
Wikipedia, Hypoxic Pulmonary Vasoconstriction, 2019

Saluran darah di paru-paru menyempit ketika tahap oksigen turun. Ini baru diketahui baru-baru ini namun ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia ditemui.

[Quran 6.125] Mereka yang ingin dijadikan petunjuk oleh Allah, Dia membuka dada mereka kepada Islam; Dan orang-orang yang Dia kehendaki sesat, Dia menjadikan dada mereka ketat dan terkurung, seolah-olah mereka naik ke langit: Itulah hukuman Allah bagi mereka yang enggan beriman.

"Dia membuat dada mereka kencang dan menyempit, seolah-olah mereka naik ke langit" hari ini kita tahu mengapa ia tersekat, kekurangan oksigen. Tidak ada kesalahan dalam Al-Quran.

Bagaimana mungkin seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui apa yang dibatasi pada ketinggian?

Gejala kekurangan oksigen yang paling biasa adalah kulit anda menjadi biru.

Sianosis adalah perubahan warna kebiruan atau keunguan pada kulit atau selaput lendir kerana tisu di dekat permukaan kulit mempunyai ketepuan oksigen yang rendah ... Nama sianosis secara harfiah bermaksud penyakit biru atau keadaan biru. Ia berasal dari warna cyan, yang berasal dari cyanos (κυανός), kata Yunani untuk biru.
Wikipedia, Sianosis, 2019

Kekurangan oksigen menjadikan kulit anda menjadi biru. Perkara ini diketahui baru-baru ini; namun ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia dijumpai. Pada hari kiamat kulit kafir akan menjadi biru:

 [Quran 20.102] Pada hari ketika Terompet ditiup, Kami akan mengumpulkan orang-orang berdosa pada hari itu, berwarna biru.

Kulit kafir akan bertukar menjadi biru. Hari ini kita tahu mengapa biru, ini adalah salah satu gejala hipoksia.

Satu lagi gejala hipoksia yang kurang dikenali adalah masalah dengan fungsi motor.

Hipoksia otak adalah bentuk hipoksia atau kekurangan oksigen yang mempengaruhi otak. Ia berlaku ketika otak tidak menerima cukup oksigen walaupun darah masih mengalir. Apabila bekalan oksigen terputus, ia disebut anoxia otak. Hipoksia otak adalah keadaan kecemasan perubatan kerana otak memerlukan bekalan oksigen dan nutrien yang berterusan untuk berfungsi dengan baik. Terdapat beberapa penyebab hipoksia otak. Mereka termasuk lemas, mati lemas, serangan jantung, dan strok. Gejala ringan termasuk kehilangan ingatan dan masalah dengan fungsi motor, seperti pergerakan. Kes yang teruk boleh mengakibatkan sawan dan kematian otak.
Berita Perubatan Hari Ini, Apa yang perlu diketahui mengenai hipoksia otak, 2018

Masalah dengan fungsi motor adalah gejala hipoksia ringan. Perkara ini diketahui baru-baru ini; namun ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia dijumpai. Pada hari kiamat, orang-orang kafir akan menghadapi masalah dalam fungsi motor:

[Quran 75.29] Dan kaki itu terjalin dengan kaki yang lain. Kaki terjalin dengan kaki yang lain.

Hari ini kita tahu apa itu, ini adalah masalah dengan fungsi motor, salah satu gejala hipoksia. Ayat lain mengatakan bahawa pada hari kiamat orang kafir akan merasa pening.

[Quran 22: 2] Ketika anda akan melihatnya [Jam Akhir] setiap ibu menyusu akan membuang bayinya, dan setiap wanita hamil akan keguguran, dan anda akan melihat orang-orang mabuk, walaupun mereka tidak mabuk. tetapi azab Allah sangat berat.

Pening adalah salah satu gejala mabuk tetapi ia juga merupakan salah satu gejala hipoksia. Oleh itu, mereka kelihatan mabuk sementara mereka tidak. Hari ini kita tahu mengapa, kerana ini adalah salah satu gejala kekurangan oksigen. Kekurangan oksigen yang teruk boleh menyebabkan kebutaan sementara. Buta kortikal adalah kehilangan keseluruhan atau sebahagian penglihatan pada mata yang kelihatan normal yang disebabkan oleh kerosakan pada korteks oksipital otak. Rabun kortikal boleh didapati atau kongenital, dan mungkin juga sementara dalam keadaan tertentu ... Penyebab kebutaan kortikal yang paling biasa adalah iskemia (kekurangan oksigen) ke lobus oksipital yang disebabkan oleh penyumbatan pada salah satu atau kedua-dua arteri serebrum posterior. Wikipedia, buta kortikal, 2019

Kekurangan oksigen yang teruk boleh menyebabkan kebutaan sementara. Perkara ini diketahui baru-baru ini; namun ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia dijumpai. Pada hari kiamat, orang-orang kafir akan buta buat sementara waktu.

[Quran 20: 124] Tetapi barangsiapa berpaling dari Peringatan-Ku, baginya adalah kehidupan yang terkurung. Dan Kami akan membangkitkannya pada hari kiamat buta.

Pada hari kiamat, orang-orang kafir akan buta. Hari ini kita tahu mengapa, ini adalah salah satu gejala kekurangan oksigen.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui gejala hipoksia?

Dalam Al-Quran kekurangan oksigen disebabkan oleh tersedak:

[Quran 14: 16-17] Di belakangnya terletak Neraka, dan dia akan diberi minum air yang basah. Dia akan menembaknya, tetapi hampir tidak akan menelannya. Kematian akan datang kepadanya dari segala arah, tetapi dia tidak akan mati. Dan di luar ini adalah penderitaan tanpa henti.

"Hampir tidak menelan" bermaksud dia mengalami masalah di tekak. Ini bermaksud bahawa hipoksia ini disebabkan oleh tercekik. Masalah di tekak ini disebabkan oleh duri:

[Quran 88: 6] Mereka tidak akan mempunyai makanan kecuali duri.

Mereka akan tersedak duri dan menunjukkan semua gejala hipoksia.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui gejala hipoksia?

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com