CIRI-CIRI WAJAH

Perkembangan Janin

Ciri-ciri wajah berkembang antara bulan kedua dan ketiga.


Penn State University, Tinjauan Ilustrasi Embriologi dan Pembangunan Wilayah Wajah, Bahagian 1: Rawatan Muka Awal dan Rongga Hidung Lateral, 2020

Ciri-ciri wajah berkembang antara bulan kedua dan ketiga; sebelum itu janin tidak berwajah. Perkara ini diketahui baru-baru ini, namun ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia ditemui.

[Quran 22: 5] Wahai manusia! Sekiranya anda ragu-ragu tentang Kebangkitan-Kami menciptakan anda dari debu, kemudian dari setetes kecil, kemudian dari gumpalan yang melekat, kemudian dari segumpal daging, tanpa ciri dan dengan ciri-ciri. Untuk menjelaskan perkara untuk anda. Dan Kami menetap di dalam rahim apa sahaja yang Kami kehendaki untuk jangka waktu yang ditentukan, dan kemudian Kami mengeluarkan anda sebagai bayi, sehingga anda mencapai kekuatan sepenuhnya. Dan sebahagian dari kamu akan meninggal dunia, dan sebahagian dari kamu akan dikembalikan ke usia yang paling keji, sehingga dia mungkin tidak tahu, setelah mengetahui. Dan anda masih melihat bumi; tetapi ketika Kami menurunkan air di atasnya, air itu bergetar, membengkak, dan menumbuhkan semua jenis pasangan yang indah.

"Khilka خلقة" bermaksud ciri. "Mukhallaka مُخَلَّقَةٍ" bermaksud mempunyai ciri. "Khair Mukhallaka غَيْرِ مُخَلَّقَةٍ" bermaksud tanpa ciri. Dalam ayat ini janin mempunyai ciri-ciri dan tanpa ciri. Dalam ayat lain mengatakan janin memperoleh ciri-ciri tersebut setelah memakai tulang dengan daging.

[Quran 23.14] Kemudian Kami mengembangkan air mani menjadi lintah. Kemudian Kami mengembangkan lintah menjadi gumpalan. Kemudian Kami mengembangkan ketulan menjadi tulang. Kemudian Kami membalut tulang dengan daging. Kemudian Kami menghasilkannya menjadi ciri lain. Yang Maha Berkat adalah Allah, Pencipta yang terbaik.

Dalam ayat ini janin memperoleh ciri-ciri itu setelah memakai tulang dengan daging. Ini ternyata menjadi urutan perkembangan yang betul, tulang dan otot terbentuk sebelum ciri wajah. Vertebra adalah bahagian pertama kerangka yang terbentuk namun ia masih terbuat dari tulang rawan. Rawan pertama yang berubah menjadi tulang sebenarnya adalah rahang bawah (tulang rahang). Tulang rawan Meckel ini berubah menjadi tulang 3 hari sebelum otot masing-masing terbentuk:

"Pengembangan berurutan tulang rawan Meckel dimulai seawal tahap 13 (32 hari) dengan kemunculan pemeluwapan sel mesenkim dalam menonjol mandibula. Selama tahap 17 (41 hari), pusat osifikasi primer mandibula muncul di bawah margin tulang rawan Meckel. Lekapan otot pada tulang rawan Meckel pada embrio diperhatikan pada tahap 18 (44 hari). " Wyganowska-Świątkowska M, Przystańska A. Rawan Meckel pada embrio manusia dan awal janin. Anat Sci Int. 2011 Jun; 86 (2): 98-107 . doi: 10.1007 / s12565-010-0093-3. Epub 2010 27 Ogos. PubMed PMID: 20799009.

Pembentukan pertama tulang sebenarnya berlaku pada tulang rahang pada hari ke-41. Tiga hari kemudian otot-otot yang berkaitan terbentuk. Ciri-ciri wajah terbentuk pada bulan kedua dan ketiga. Tidak ada kesalahan dalam Al-Quran.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui bahawa tulang dan otot berkembang sebelum ciri wajah?  

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com