BOLEH DIBAHAGI DENGAN 1 DAN DENGAN SENDIRINYA

Nombor Perdana

Nombor prima (atau prima) adalah nombor semula jadi yang lebih besar daripada 1 yang tidak dapat dibentuk dengan mengalikan dua nombor semula jadi yang lebih kecil. Nombor semula jadi yang lebih besar daripada 1 yang bukan perdana disebut nombor komposit. Sebagai contoh, 5 adalah utama kerana satu-satunya cara menulisnya sebagai produk, 1 x 5 atau 5 x 1, melibatkan 5 itu sendiri. Walau bagaimanapun, 6 adalah komposit kerana ia adalah produk dari dua nombor (2 x 3) yang kedua-duanya lebih kecil daripada 6. Primer adalah pusat dalam teori nombor kerana teorem asas aritmetik: setiap nombor semula jadi yang lebih besar daripada 1 adalah perdana itu sendiri atau boleh difaktorkan sebagai produk prima yang unik mengikut pesanan mereka.
Wikipedia, Nombor Perdana, 2020

Primes adalah 2, 3, 5, 7 ... Namun ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia ditemui. Dalam bab 1 jumlah ayat, jumlah perkataan dan jumlah huruf adalah bilangan prima.

Al-Quran [1: 1-7]
  • Kiraan ayat adalah 7 (nombor perdana).

  • Kiraan perkataan adalah 29 (nombor perdana).

  • Kiraan huruf adalah 139 (nombor perdana).

Semua ciri bab ini adalah prima.

Ayat lain dalam Al-Quran menerangkan bab ini dan mengatakan bahawa ia adalah "Mathany مَثَانِي".

Quran [15:87] Kami telah memberi anda tujuh pasangan, dan Grand Quran.

Dikatakan bahawa nombor 7 tergolong dalam kumpulan bernama "Mathany مَثَانِي". Ini adalah perkataan yang tidak diketahui tetapi berasal dari pasangan atau lakukan lagi. Perkataan yang sama juga terdapat dalam ayat lain yang mengatakan bahawa seluruh Al-Quran juga tergolong dalam kumpulan yang sama "Mathany مَثَانِي".

[Quran 39:23] Allah telah menurunkan kisah-kisah terbaik: Kitab Suci yang konsisten dan berpasangan. Kulit orang-orang yang menghormati Tuhannya menggigil dari itu, maka kulit dan hati mereka menjadi lembut hingga mengingati Allah. Itulah petunjuk Allah; Dia membimbingnya dengan siapa sahaja yang Dia kehendaki. Tetapi barang siapa yang disesatkan oleh Allah, baginya tidak ada petunjuk.

Ayat ini mengatakan bahawa keseluruhan Al-Quran tergolong dalam kumpulan "Mathany مَثَانِي". Dan dari ayat sebelumnya mengatakan bahawa nombor 7 tergolong dalam kumpulan yang sama "Mathany مَثَانِي". Hari ini kita tahu bahawa 7 adalah perdana jadi kita memeriksa apakah jumlah huruf dari keseluruhan Al-Quran juga merupakan yang utama.

Dari Kaunter Huruf Al-Quran :

Al-Quran terdiri daripada 326159 huruf.

Memeriksa sama ada nombor ini utama:

Ya 326159 adalah nombor perdana seperti 7 adalah nombor perdana.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui bilangan prima?  

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com