Π = 3.14

Pi

Sudut 180 ° = π radian. Sudut 360 ° = 2π radian.

Kelebihan pengukuran dalam radian Dalam kalkulus dan kebanyakan cabang matematik lain di luar geometri praktikal, sudut diukur secara universal dalam radian. Ini kerana radian mempunyai "kealamian" matematik yang membawa kepada rumusan yang lebih elegan dari sejumlah hasil penting.

Wikipedia, Radian, 2019

π adalah hak milik bulatan dan sfera. Sudut 180 ° = 3.14 radian = 314 centiradians. Sudut 360 ° = 6.28 radian = 628 centiradians.

Dari www.convert-measurement-units.com :

π dan 2π masing-masing adalah 314 dan 628 centiradians. Perkara ini diketahui baru-baru ini, namun ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia ditemui.

[Quran 96: 8] Tetapi kepulangan kamu adalah Tuhanmu.

"Al-Rujaa الرُّجْعَىٰ" bermaksud kembali ke lokasi yang sama. Dalam ayat ini orang-orang kafir boleh pergi ke mana saja tetapi akhirnya mereka akan kembali ke lokasi yang sama. Tetapi ini hanya boleh berlaku sekiranya Bumi berbentuk sfera. Anda hanya dapat kembali ke lokasi yang sama jika Bumi berbentuk sfera. Dan jika Bumi berbentuk sfera maka bulatan penuh akan menghasilkan 2π rad.

π dan 2π masing-masing adalah 314 dan 628 centiradians. Ternyata nilai gematrik kata "الرُّجْعَىٰ" adalah 314 dan nilai gematrik seluruh ayat ini "إِنَّ إِلَىٰ رَبِّكَ الرُّجْعَىٰ" adalah 628. Ini adalah nilai yang sama dari π dan 2π pada centiradians.


Wikipedia, Abjad Numerals, 2019

1400 tahun yang lalu huruf "ي" dan "ى" ditulis sama tanpa titik seperti "ى". Nilai gematrik keduanya adalah 10. Keseluruhan perkataan "الرُّجْعَىٰ" mempunyai nilai gematrik 10 + 70 + 3 + 200 + 30 + 1 = 314. Keseluruhan ayat "إِنَّ إِلَىٰ رَبِّكَ الرُّجْعَىٰ" mempunyai nilai gematrikal 628.

Bagaimana mungkin seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu tahu bahawa ke mana sahaja anda pergi, anda akhirnya akan kembali ke lokasi yang sama? Bagaimana mungkin dia tahu tentang lingkaran penuh di centiradians? Bagaimana dia tahu bahawa Bumi mempunyai sifat bola?  

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com