PERGUNUNGAN MEMPUNYAI AKAR

Pergunungan

Titik tertinggi di Bumi adalah di Himalaya di Gunung Everest setinggi 8.8 km. Ternyata gunung ini mempunyai akar sekitar 250 km.

Plat Asia yang lebih besar memaksa plat India jauh ke dalam mantel - suatu proses yang disebut subduksi - tenggelamnya sekurang-kurangnya 155 batu (250 kilometer) ke bawah permukaan, satu kajian baru dalam jurnal Geology edisi Mei mencadangkan. Kejatuhan ini dua kali ganda dari anggaran sebelumnya.
Ilmu Langsung, Kedalaman Akar Gunung Himalaya Terungkap, 2010

Ini digambarkan dengan betul dalam Al-Quran dengan menggambarkan gunung sebagai pasak:

[Quran 78.7] Dan gunung-ganang sebagai pasak

Pasak digunakan untuk memasang khemah ... mereka mempunyai beberapa bahagian di atas tanah dan bahagian lain di bawah tanah. Oleh itu Al-Quran dengan betul mendakwa bahawa gunung-ganang mempunyai bahagian di bawah tanah.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui bahawa gunung mempunyai akar?

Subduksi ini berlaku di astenosfera yang berubah menjadi separa cair (lebur adalah peralihan dari keadaan pepejal ke keadaan cair).

Asthenosfera adalah kawasan yang sangat likat , lemah secara mekanikal dan ubah bentuk duktil pada mantel atas Bumi. Ia terletak di bawah litosfera, pada kedalaman antara kira-kira 80 dan 200 km (50 dan 120 batu) di bawah permukaan ... Bahagian atas asthenosfer dipercayai zon di mana plat litosfera kaku dan rapuh bumi kerak bergerak kira-kira. Oleh kerana suhu dan keadaan tekanan di asenosfera, batu menjadi mulur, bergerak pada kadar ubah bentuk yang diukur dalam cm / tahun pada jarak garis lurus akhirnya berukuran ribuan kilometer. Dengan cara ini, ia mengalir seperti arus perolakan, memancarkan haba keluar dari pedalaman Bumi. Di atas asthenosfer, pada tahap ubah bentuk yang sama, batu berkelakuan elastik dan, menjadi rapuh, dapat pecah, menyebabkan kerosakan. Litosfera tegar dianggap " terapung " atau bergerak pada asthenosfer yang mengalir perlahan, yang memungkinkan pergerakan plat tektonik.
Wikipedia, Asthenosphere, 2019

Litosfera tegar secara harfiah terapung di atas astenosfera separuh cair. Pencairan bermula pada kedalaman di mana gunung besar mempunyai akarnya. Tetapi ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia dijumpai.

[Quran 79.32] Dan gunung-gunung Dia berlabuh.

"Arsaha أَرْسَاهَا" bermaksud berlabuh. Hari ini kita tahu mengapa Al-Quran menggunakan perkataan pelik ini yang digunakan untuk kapal yang terapung di atas air; kerana gunung dan litosfera tegar secara harfiah terapung di atas astenosfera separuh cair.

Pada teras luar suhu sangat tinggi sehingga semuanya cair. Inti dalamannya kukuh.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui bahawa gunung melayang di atas cairan?  

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com