HITAM DAN LIKAT

Air Superionik

1400 tahun yang lalu orang berpendapat bahawa air telus; tidak ada yang percaya bahawa warna air boleh menjadi hitam. Tetapi hari ini kita tahu bahawa ini salah. Pada tekanan dan suhu yang lebih tinggi, air dan ais menjadi hitam.

Para saintis menemui ciri baru air. Pada tekanan yang lebih tinggi molekul air menjadi separuh cair dan separuh pejal.

Air superionik, juga disebut ais superionik atau ais XVIII adalah fasa air yang wujud pada suhu dan tekanan yang sangat tinggi.Dalam air superionik, molekul air terurai dan ion oksigen mengkristal menjadi kisi jarak yang sama sementara ion hidrogen terapung bebas di dalam kisi oksigen. Ion hidrogen yang bergerak bebas menjadikan air superionik hampir konduktif seperti logam biasa. Air superionik berbeza dengan air ionik, yang merupakan keadaan cairan hipotesis yang dicirikan oleh sup hidrogen dan ion oksigen yang tidak teratur. Walaupun berteori selama beberapa dekad, tidak sampai tahun 1990-an bukti eksperimen pertama muncul untuk air superionik. Bukti awal datang dari pengukuran optik air yang dipanaskan dengan laser di sel landasan berlian, dan dari pengukuran optik air yang dikejutkan oleh laser yang sangat kuat. Bukti pasti pertama untuk struktur kristal kisi oksigen dalam air superionik berasal dari pengukuran sinar-x pada air yang dikejutkan dengan laser yang dilaporkan pada tahun 2019. Sekiranya terdapat di permukaan Bumi, es superionik akan cepat terurai. Pada bulan Mei 2019, saintis di Laboratory for Laser Energetics dapat membuat ais superionik di makmal, mengesahkan ia hampir empat kali lebih tebal daripada ais biasa dan berwarna hitam. Air superionik berteori untuk hadir di mantel planet gergasi seperti Uranus dan Neptunus.
Wikipedia, Air Superionik, 2019

Air superionik terbentuk pada suhu dan tekanan yang lebih tinggi, berwarna hitam dan lebih likat daripada air kita. Tetapi ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia dijumpai. Al-Quran mengatakan bahawa di panas neraka air kelihatan seperti tar.

[Quran 18:29] Dan katakanlah, "Yang benar adalah dari Tuhanmu. Barangsiapa yang menghendaki dia mempercayai. Dan barangsiapa yang menghendaki dia tidak percaya". Kami telah menyediakan api neraka yang tidak adil, yang tirainya akan menyelimutkannya. Dan ketika mereka menangis, mereka akan lega dengan air seperti tar, yang melemaskan wajah. Apa minuman yang menyedihkan, dan tempat yang mengerikan.

Muhl dalam bahasa Arab مُهْلِ bermaksud tar. Tar adalah cecair likat hitam. Hari ini kita tahu mengapa di panas neraka air kelihatan seperti tar; ini adalah salah satu ciri air, pada suhu tinggi dan tekanan air menjadi hitam dan likat.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui tentang air superionik?  

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com