SELEPAS BIG BANG SEMUANYA ASAP

Asap Primordial

Alkitab Kristian mengatakan bahawa pada mulanya Tuhan berfirman "Biarlah terang" ( Kejadian 1: 3 ). Bagaimanapun ini ternyata salah. Selepas Big Bang, alam semesta legap dan foton tidak dapat bergerak sama sekali.

Kira-kira 300,000 tahun selepas ledakan besar, alam semesta seperti ruang yang dipenuhi asap dari mana cahaya tidak dapat melepaskan diri. Pada masa alam semesta berusia satu miliar tahun, asap - sebenarnya gas hidrogen yang memerangkap cahaya - telah hampir habis, memungkinkan bintang dan galaksi menjadi kelihatan. Tetapi apa sebenarnya yang dapat mengatasi jerebu menjadi salah satu persoalan besar dalam astrofizik. Sekarang, dengan menganalisis gambar yang diambil oleh Hubble Space Telescope, para penyelidik telah hampir mengesahkan tekaan terbaik mereka: asap itu dibersihkan oleh api sinaran ultraviolet dari galaksi terawal.
Sains, Bagaimana Alam Semesta Awal Menghilangkan Kabut, 2010

380,000 tahun pertama alam semesta ini legap dengan cahaya yang kelihatan (tidak telus) dan foton tidak dapat bergerak sama sekali. Beberapa minit selepas Big Bang, alam semesta terutamanya Hidrogen, Helium dan sedikit Lithium dan Beryllium. Tetapi apabila gas terlalu panas, ia akan terionisasi (kehilangan elektron) dan menjadi legap (seperti asap hari ini). Pada mulanya alam semesta legap dengan cahaya yang dapat dilihat. Perlu 380,000 tahun untuk alam semesta menjadi cukup sejuk, dan barulah ia menjadi telus kepada cahaya yang dapat dilihat. Untuk panjang gelombang yang lain, ia legap selama satu bilion tahun.

Oleh itu, "Biarlah terang" Alkitab ternyata salah. Bagaimanapun Al-Quran dengan betul mengatakan bahawa pada mulanya itu adalah MEROKOK, iaitu gas tidak telus yang panas.

[Quran 41.11] Kemudian Dia mengarahkan dirinya ke Syurga ketika itu MEROKOK, dan kemudian berkata kepadanya dan ke Bumi: "Datang dengan rela atau dengan paksa" mereka berkata "Kami datang dengan rela"

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui bahawa pada mulanya semuanya asap?  

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com