LEBAH PEKERJA ADALAH SEMUA PEREMPUAN

Lebah madu

Dalam Al-Quran ada sesuatu yang pelik mengenai nombor 16 dan lebah. Bab 16 disebut "Lebah". Satu-satunya ayat yang menyebut lebah terdiri daripada 16 patah perkataan. Kata-kata itu terdiri daripada 16 huruf yang berbeza.

Ternyata lebah mempunyai sesuatu yang aneh dalam kromosomnya. Lebah betina memiliki 32 kromosom sementara jantan memiliki 16 kromosom (Laki-laki tidak mempunyai ayah. Jantan adalah telur ibu yang tidak dibaja, seperti Yesus).

Lebah pekerja, mereka yang mengumpulkan serbuk sari dan membuat madu, sebenarnya semua betina. Lebah jantan tidak membuat madu. Perkara ini baru diketahui baru-baru ini. Walau bagaimanapun, 1400 tahun yang lalu Al-Quran merujuk kepada lebah yang menghasilkan madu sebagai betina (tatabahasa Arab berada dalam mode wanita):

[Quran 16.68-69] Dan Tuhanmu (Allah) menyatakan kepada lebah: Bangunlah sarang-sarang kamu di gunung, pokok-pokok dan apa yang mereka bangun. Kemudian makan (untuk betina) dari setiap buah dan ikuti (untuk betina) jalan hamba-hambaMu, dari perut (بُطُونِهَا) keluar minuman dari pelbagai warna, di dalamnya penyembuhan untuk manusia. Ini adalah tanda-tanda bagi mereka yang merenung.
  • Untuk perkataan "eat": "Kuli" adalah untuk wanita; "Kul" adalah untuk lelaki. Al-Quran menggunakan "Kuli" (wanita).

  • Untuk perkataan "ikuti jalan": "Usluki" adalah untuk wanita; "Usluk" adalah untuk lelaki. Al-Quran menggunakan "Usluki" (wanita).

  • Untuk perkataan "perutnya": "butuniha" adalah untuk wanita; "butunihim" adalah untuk lelaki. Al-Quran menggunakan "butuniha" (wanita).

Bagaimana mungkin seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu mengetahui bahawa lebah yang membuat madu itu betina?

Butuniha بُطُونِهَا dalam bahasa Arab bermaksud banyak perut seorang wanita. Hari ini kita tahu bahawa lebah madu mempunyai perut tambahan yang dikhaskan untuk madu.

  • Untuk perkataan "perutnya": "butuniha" adalah untuk wanita bujang. "butunihin" adalah untuk pelbagai wanita. Al-Quran menggunakan "butuniha" wanita bujang.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu mengetahui bahawa lebah madu mempunyai perut tambahan untuk madu?

Lebah membina sarang dari lilin mereka sendiri namun para saintis baru saja menemui lebah yang membina sarang di kayu dan bahkan di batu pejal.

Lebah tukang kayu mengebor sarangnya di kayu.

Sebilangan lebah bahkan dapat menggerudi batu padat.

Lihat: Sarang Lebah 'Unusual' Drills Apartment-Style Nests Out of Rock .

"Dan Tuhanmu (Allah) mengungkapkan kepada lebah: Bangunlah sarang-sarang kamu di gunung, pohon dan apa yang mereka bangun ..." gatal-gatal lilin.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu tahu bahawa lebah dapat mengebor batu padat?

(Alkitab Kristen keliru mendakwa ada empat serangga berkaki Imamat 11:20 . Ia juga mendakwa bahawa ada seekor binatang yang "mengalir api dari mulutnya; percikan api keluar. Asap mengalir dari lubang hidungnya dari panci mendidih. atas alang-alang yang terbakar. Nafasnya membakar arang, dan api keluar dari mulutnya ". Ayub 41: 19-21 )

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com