ANTIBIOTIK SEMULA JADI

Sayang

1400 tahun yang lalu orang tahu bahawa madu itu enak dan berkhasiat tetapi tidak ada yang tahu bahawa ia mempunyai khasiat penyembuhan. Hari ini kita tahu bahawa madu adalah antibiotik semula jadi.

Apabila madu digunakan pada luka atau luka bakar, halangan ini akan menghalang pertumbuhan mikrob.

Khasiat penyembuhan madu disebabkan oleh fakta bahawa ia menawarkan aktiviti antibakteria, menjaga keadaan luka yang lembap, dan kelikatannya yang tinggi membantu memberikan penghalang pelindung untuk mencegah jangkitan. Properti imunomodulatornya juga berkaitan dengan pembaikan luka. Kegiatan antimikroba di kebanyakan madu disebabkan oleh pengeluaran enzimatik hidrogen peroksida. Walau bagaimanapun, jenis madu lain, yang disebut madu bukan peroksida (iaitu madu manuka), menunjukkan kesan antibakteria yang ketara walaupun aktiviti hidrogen peroksida disekat. Mekanismenya mungkin berkaitan dengan tahap madu pH rendah dan kandungan gula tinggi (osmolariti tinggi) yang cukup untuk menghalang pertumbuhan mikroba.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS, Madu: Kekayaan Ubatnya dan Aktiviti Antibakteri, 2011

Madu menghalang pertumbuhan mikroba; kurang mikrob menyebabkan penyembuhan luka lebih cepat ... Ini baru diketahui baru-baru ini. Tetapi ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia dijumpai.

[ Quran 16.68-69] Dan Tuhanmu (Allah) menyatakan kepada lebah: Bangunlah sarang-sarang kamu di gunung, pokok-pokok dan apa yang mereka bangun. Kemudian makanlah dari setiap buah dan ikuti jalan hamba-hambaMu, dari perutnya keluar minuman dari berbagai warna, di dalamnya penyembuhan bagi manusia. Ini adalah tanda-tanda bagi mereka yang merenung.

"Shefa شِفَاءٌ" bermaksud penyembuhan. Di sini Al-Quran merujuk kepada sifat penyembuhan madu (bukan yang berkhasiat). Hari ini kita tahu bahawa madu adalah antibiotik semula jadi.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui bahawa madu mempunyai sifat penyembuhan?  

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com