HANYA DAPAT DILIHAT PADA WAKTU MALAM

Bulan penuh

Alkitab menegaskan bahawa Yesus dapat melihat seluruh Bumi dari satu lokasi tinggi ( Matius 4: 8 ); tetapi ini hanya mungkin berlaku sekiranya Bumi rata. Dan jika Bumi rata maka semua orang akan melihat bulan purnama pada masa yang sama. Tetapi hari ini kita tahu bahawa ini salah. Bulan purnama hanya dapat dilihat pada waktu malam, sementara orang di siang hari tidak dapat melihatnya.

Untuk mempunyai bulan purnama, matahari, Bumi dan bulan harus sejajar.

Untuk menyaksikan bulan purnama, anda perlu berada di sisi Bumi yang menghadap ke bulan. Pada saat itu hanya sisi malam Bumi yang menghadap ke bulan. Bahagian siang yang lain akan menghadap ke matahari; namun orang di sana tidak akan dapat menyaksikan bulan purnama. Mereka harus menunggu Bumi berputar sehingga mereka menghadap bulan; tetapi sekarang mereka akan berada di sisi malam Bumi. Inilah sebabnya mengapa bulan purnama tidak dapat dilihat pada siang hari.

Mengapa Bulan Purnama di Siang?
Bulan Purnama terjadi pada saat yang tepat pada waktunya, iaitu ketika Matahari dan Bulan diselaraskan pada sisi Bumi yang bertentangan. 
Sekiranya anda melihat halaman fasa Bulan kami dan melihat bahawa Bulan Purnama berada pada waktu siang di lokasi anda, ini bermaksud bahawa ini adalah saat yang tepat dari penjajaran Bulan Purnama itu.

Istilah teknikal untuk penyelarasan ini adalah kemudahan sistem Matahari-Bumi-Bulan. Pada saat tepat penjajaran Bulan Purnama, Bulan hanya dapat dilihat di bahagian malam Bumi , dengan beberapa pengecualian.
Nampak Penuh pada Petang
Namun, Bulan masih kelihatan penuh ketika terbit pada petang itu di kawasan anda. Sekitar fasa Bulan Purnama, Bulan terlihat di langit kira-kira dari matahari terbenam hingga matahari terbit. Dalam kes yang sangat istimewa, anda dapat melihat Bulan Purnama dan Matahari, ketika terbit atau terbenam, pada masa yang sama, pada arah yang bertentangan.
Masa dan Tarikh, Mengapa Bulan Purnama di Siang ?, 2019

Bulan purnama hanya dapat dilihat dari matahari terbenam hingga matahari terbit. Kerana Bumi berbentuk bulat, mustahil bagi manusia pada waktu siang untuk melihat bulan purnama; mereka harus menunggu Bumi berputar sedemikian rupa sehingga mereka menghadapi bulan purnama (jika Bumi rata semua orang akan melihat bulan purnama pada masa yang sama). Ini baru diketahui baru-baru ini, namun ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun yang lalu.

[Quran 84: 16-18] Saya bersumpah dengan senja. Dan pada waktu malam, dan apa yang diliputi. Dan menjelang bulan, ketika ia tumbuh dengan penuh.

Di sini bulan purnama hanya dapat dilihat dari senja dan sepanjang malam; tetapi tidak pada waktu siang. Hari ini kita tahu bahawa ini betul kerana Bumi tidak rata tetapi berbentuk sfera. Tidak ada kesalahan dalam Al-Quran.

Bagaimana mungkin seorang buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu mengetahui bahawa bulan purnama hanya dapat dilihat pada waktu malam?  

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com