METER, KILOMETER, BATU, TAHUN CAHAYA

Jarak

Meter , Kilometer , Batu , Tahun Cahaya

Meter:

1400 tahun yang lalu orang mengenali hasta, ukuran yang sesuai untuk jarak pendek. Meter, kilometer, batu dan tahun cahaya belum dijumpai, namun kami menjumpai setara dalam Al-Quran.

[Quran 69:32] Kemudian di rantai yang panjangnya tujuh puluh hasta mengikatnya.

Ternyata 70 hasta bersamaan dengan 32 meter, sama dengan ayat itu sendiri.

70 hasta bersamaan dengan 32 meter. Bilangan ayat itu ialah 32.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui tentang meter?

 -Top-

Kilometer:

Kami juga menjumpai kilometer dalam Al-Quran; bilangan ayat untuk Besi dalam Al-Quran adalah bilangan kilometer yang sama dengan Besi di Bumi. Dari awal Al-Quran terdapat 5100 ayat hingga ayat Besi dalam bab Besi. Ternyata Besi di Bumi tertumpu pada intinya 5100 km di bawah permukaan.

Dengan radius hampir 3,500 km (2,200 batu), teras Bumi berukuran seukuran keseluruhan planet Marikh. Kira-kira satu pertiga dari jisim Bumi terkandung dalam inti, yang kebanyakannya adalah besi cair yang disatukan dengan nikel dan beberapa komponen yang lebih ringan dan berlimpah kosmik (misalnya, sulfur, oksigen, dan, kontroversi, bahkan hidrogen). Sifat cairnya dinyatakan oleh kegagalan gelombang seismik jenis ricih untuk menembusi inti. Sebilangan kecil, bahagian tengah inti, bagaimanapun, di bawah kedalaman kira-kira 5,100 km (3,200 batu), adalah besi padu .
Britannica, Earth The Interior, 2019

Besi berada 5100 km di bawah permukaan Bumi. Ternyata ada 5100 ayat untuk ayat Besi dalam bab Besi.

Dari Kaunter Huruf Al-Quran :

Ayat yang mengandungi "Besi" dalam bab "Besi" sebenarnya ayat 5100 dalam Al-Quran, ini adalah bilangan kilometer yang sama dengan Besi di Bumi.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui tentang kilometer?

 -Top-

Batu:

Kami juga menemui batu dalam al-Quran; bilangan ayat antara Kaabah dan Masjid Al-Aqsa adalah bilangan batu yang sama di antara mereka secara geografi.

[Quran 9:28] Hai orang-orang yang beriman! Orang-orang musyrikin tercemar, jadi janganlah mereka mendekati Masjidil Haram setelah tahun ini. Dan jika kamu takut akan kemiskinan, Allah akan memperkaya kamu dari rahmat-Nya, jika Dia menghendaki. Allah Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana.
[Quran 17: 1] Maha Suci Dia yang melakukan perjalanan hamba-Nya pada waktu malam, dari Masjidil Haram, ke Masjid Al-Aqsa, yang wilayahnya telah kita berkati, untuk menunjukkan kepadanya tentang keajaiban kita. Dia adalah Pendengar, Yang Menarik.

Ayat-ayat yang mengandungi Masjidil Haram (Ka'bah) dan Masjid Al-Aqsa dipisahkan oleh 767 ayat.

Dari Kaunter Huruf Al-Quran :

2030 - 1263 = 767

Ayat-ayat yang mengandungi Masjidil Haram (Ka'bah) dan Masjid Al-Aqsa dipisahkan oleh 767 ayat; ternyata secara geografi mereka berpisah sejauh 767 batu.

Mendapatkan koordinat dari Peta Google.

Ka'bah 21.4225 ° N, 39.8262 ° E

Aqsa 31.7761 ° N, 35.2358 ° E

Menggunakan Kalkulator Jarak Koordinat untuk mendapatkan jarak antara dua lokasi.

Jarak antara dua masjid adalah 767 batu.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui tentang batu?

 -Top-

Tahun Cahaya:

Kami juga menjumpai tahun-tahun cahaya dalam Al-Quran. Tahun cahaya adalah unit yang digunakan untuk mengukur jarak antara bintang jarak jauh. Bintang yang paling terang di langit kita disebut Sirius dan disebut dalam Al-Quran dengan nama dalam bab "The Star".

[Quran 53:49] Dan Dialah Tuhan Sirius.

Mendapat jarak ke Sirius dari Google.

Sirius berjarak 8.61 tahun cahaya dari Bumi.

Menukar ke skala jarak pendek. Dari www.convertunits.com :

8.61 tahun cahaya bersamaan 861 tahun cahaya tahun. Jadi jarak ke Sirius adalah 861 centi tahun cahaya. Ternyata antara kata "Bintang" pada ayat pertama dan kata "Bumi" dalam ayat 32 terdapat 861 huruf.

Dari Karakter Quran Counte r:

286099 - 285238 = 861

Perkataan "Bintang" dan kata "Bumi" dipisahkan oleh 861 huruf. Hari ini kita mengetahui bahawa Sirius berjarak 861 centi tahun cahaya dari Bumi.

Bagaimana seorang lelaki buta huruf yang hidup 1400 tahun yang lalu dapat mengetahui tentang tahun cahaya?

 -Top-

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com