UMUR BUMI ADALAH 1/3 USIA ALAM SEMESTA

Zaman Semesta

Masa adalah relatif; semakin kuat graviti semakin perlahan masa.

Kami tahu dari Einstein bahawa jam saya dan jam anda tidak akan berjalan dengan kadar yang sama. Waktu (atau kadar jam kita) bergantung pada pecutan dan / atau graviti. Sekiranya jam saya memecut dan / atau berada dalam medan graviti yang kuat maka ia akan berjalan lebih perlahan daripada jam anda. Al-Quran 22.47 membandingkan masa di Bumi dengan waktu di Syurga / Neraka (1 hari berbanding 1000 tahun). Sementara Quran 70.4 membandingkan masa di Bumi dengan masa di lubang cacing (1 hari berbanding 50,000 tahun).

Umat ​​Islam percaya bahawa Syurga dan Neraka keduanya jauh lebih besar dan jauh lebih besar daripada Bumi (tetapi masih jauh lebih kecil daripada Arasy Tuhan). Teori relativiti umum mengatakan bahawa masa berlalu lebih perlahan berhampiran objek yang lebih besar daripada Bumi (jam berjalan lebih perlahan di medan graviti yang lebih kuat). Jadi menurut relativiti umum, masa harus berlalu di Syurga / Neraka jauh lebih perlahan daripada di Bumi. Perkara ini diketahui baru-baru ini, namun ini digambarkan dalam Al-Quran 1400 tahun sebelum ia ditemui. Dalam Al-Quran 1 hari di Syurga / Neraka berukuran 1000 tahun di Bumi.

[Quran 22.47] Mereka mencabar kamu untuk mengeluarkan siksaan itu [di Neraka] dan Allah tidak akan memungkiri janji-Nya; hari Tuhanmu [janji Syurga / Neraka] adalah seperti seribu tahun dari apa yang kamu hitung.

Di sini Tuhan menjanjikan mereka yang tidak mempercayai Neraka dan hukuman bahawa setiap hari penyiksaan mereka di Neraka akan diukur seribu tahun di Bumi. Jadi menurut Al-Quran, masa berlalu lebih cepat di Bumi daripada di Syurga / Neraka. Tetapi ini sesuai dengan teori relativiti umum yang mengatakan bahawa masa berlalu lebih perlahan berhampiran jisim yang lebih besar. Syurga dan Neraka jauh lebih besar daripada Bumi dan masa harus berlalu di sana jauh lebih perlahan daripada di Bumi.

Orang Kristian percaya bahawa Tuhan menciptakan alam semesta dalam 6 hari duniawi dan berehat pada hari ke-7. Umat ​​Islam percaya bahawa 6 hari berlalu di Arasy Tuhan tetapi kita mengalami 13.7 bilion tahun di Bumi. Umat ​​Islam percaya bahawa Tuhan tidak terikat dengan Arasy-Nya; sebaliknya Dia menciptakannya dan menetapkannya sebagai rujukan. Al-Quran mengatakan bahawa Arasy Tuhan bahkan lebih luas dari seluruh alam semesta, jadi bagaimana dengan jisim Arasy Tuhan? Arasy Tuhan jauh lebih besar daripada Bumi. Masa harus berlalu di sana jauh lebih perlahan daripada di Bumi.

Sistem suria kita berumur 4.57 bilion tahun. Bumi mula bertambah serentak dengan matahari dan planet-planet berdekatan kita 4.57 bln tahun yang lalu. Walau bagaimanapun, alam semesta berusia 13.7 ± 0.2 bln tahun. Ini meletakkan usia Bumi pada sepertiga usia alam semesta (4.57 bln / 13.7 bln = 1/3). Dalam Al-Quran Arasy Tuhan dijadikan rujukan. Pada waktu Takhta Tuhan Bumi berusia 2 hari sementara Langit, Bumi dan segala yang ada di dalamnya berumur 6 hari (2/6 = 1/3):

[Quran 7.54] Dan Tuhanmu, Allah, yang menciptakan Langit dan Bumi dalam enam hari dan kemudian menetap di Arasy ...

Enam hari itu berada di Arasy; jadi kerangka rujukan untuk penciptaan adalah Arasy, bukan Bumi.

[Quran 41.9] Katakanlah: "Adakah kamu mengingkari Dia [Allah] yang menciptakan Bumi dalam dua hari? Dan kamu mendakwa orang lain setaraf dengan-Nya? Dia adalah Tuhan semesta alam."
[Quran 50.38] Dan kita telah menciptakan Langit dan Bumi dan SEMUA DI ANTARA dalam enam hari dan Kami tidak tersentuh oleh keletihan.

Semua hari itu berada di Arasy; kerangka rujukan untuk penciptaan adalah Arasy. Apabila Tuhan mengatakan bahawa Dia menciptakan Langit, Bumi dan SEGALANYA DI ANTARA (termasuk anda dan saya) dalam enam hari ini bermakna bahawa Dia merujuk kepada masa keberadaan. Bumi telah wujud selama 2 hari daripada 6 (2/6 = 1/3).

Umat ​​Islam percaya bahawa Tuhan memelihara semua makhluk hidup. Dan semua perintah-Nya kepada para malaikat untuk menjaga manusia dan binatang tertulis di Tablet Terpelihara. Al-Quran mengatakan bahawa bahkan satu daun pun tidak akan jatuh di Bumi tanpa sebelumnya dicatatkan pada Tablet Terawet ini. Tuhan mengatakan bahawa Dia menuliskan Tablet Terpelihara ini sebelum penciptaan Bumi bermula; Dia menjawab doa kita hari ini (sebagai perintah untuk malaikat di Tablet Terpelihara) selama empat hari pertama ketika Bumi masih merokok. Selepas ini Dia memerintahkan Bumi untuk terbentuk.

[Quran 41.9-12] Katakanlah: "Adakah kamu mengingkari Dia [Allah] yang menciptakan Bumi dalam dua hari? Dan kamu mendakwa orang lain setaraf dengan-Nya? Dia adalah Tuhan sekalian alam." Dia meletakkan di atasnya (Bumi) gunung, dan memberinya berkat. Dan [Allah] menganggarkan semua rezekinya dalam empat hari, sama bagi mereka yang meminta (doa) SELEPAS INI (Thumma dalam bahasa Arab) [Allah] memerintahkan surga dan masih asap. Dia berkata kepadanya dan ke Bumi: "Bersama-sama, dengan rela atau tidak." Mereka berkata: "Kami bersatu, dalam ketaatan yang rela". Maka [Allah] menilai mereka sebagai tujuh langit (satu di atas yang lain) dalam dua hari dan menyatakan kepada setiap surga perintahnya. Dan Kami [Allah] menghiasi surga yang paling rendah dengan cahaya, dan perlindungan. Demikianlah ketetapan Yang Mahatinggi; Yang Berilmu.

Tuhan menjawab doa kita hari ini ketika Bumi masih asap (empat hari pertama). Selepas ini (Thumma dalam bahasa Arab) Tuhan memerintahkan Bumi untuk terbentuk. Pembentukan Bumi mengambil masa dua hari. Jadi doa kita hari ini sudah dijawab di Tablet Terawih sejak sebelum pembentukan Bumi bermula. Juga dalam dua hari pertama Tuhan menghakimi tujuh langit yang ditumpangkan dan menyatakan perintah-Nya kepada para malaikat (seperti petunjuk pada Tablet Terpelihara).

Pada waktu Takhta Tuhan, Bumi berusia 2 hari sementara Langit, Bumi dan segala yang ada di dalamnya berusia 6 hari. Ini menjadikan usia Bumi menjadi sepertiga usia alam semesta (2/6 = 1/3). Begitu juga pada masa Bumi, usia Bumi adalah 4.57 bilion tahun sementara usia alam semesta adalah 13.7 bilion tahun; ini juga satu pertiga (4.57 bln / 13.7 bln = 1/3). Oleh itu, nisbahnya sama dengan waktu Bumi atau waktu Arasy Tuhan. Teori relativiti umum menjelaskan mengapa waktu di Arasy Tuhan berlalu lebih lambat daripada di Bumi. Relativiti umum menjelaskan mengapa 6 hari berlalu di Arasy Tuhan tetapi kita mengukurnya sebagai 13.7 bilion tahun (iaitu setiap hari di Arasy Tuhan mengukur sekitar 2.28 bilion tahun di Bumi). Jadi menurut Al-Quran:

Arasy Tuhan> Syurga / Neraka> Bumi

Semakin kecil jisim, semakin cepat masa.

Kita pasti bahawa masa adalah relatif, iaitu usia alam semesta berbeza bagi pemerhati dengan jam yang berjalan dengan kadar yang berbeza. Sebagai contoh, ada pemerhati yang mengukur usia alam semesta menjadi 3 bilion tahun, namun ia juga mengukur usia Bumi menjadi 1 bilion tahun. Tetapi Al-Quran menunjukkannya sebagai nisbah (1/3) dan nisbah ini ternyata benar bagi mana-mana pemerhati (apa pun kadar jam). Sekiranya Al-Quran menyampaikannya dalam bentuk apa pun selain nisbah, itu akan menjadi salah bagi pemerhati yang berbeza.

Quran 32.5 adalah masa berbanding jarak; ini memberi kita kelajuan malaikat yang berubah menjadi kelajuan cahaya . Walau bagaimanapun Al-Quran 22.47 dan Al - Quran 70.4 adalah masa berbanding waktu (tidak ada jarak); ini adalah pelebaran masa. Quran 22.47 membandingkan waktu Bumi dengan waktu di Paradise / Neraka ((1 hari berbanding 1000 tahun). Sementara Quran 70.4 membandingkan masa di Bumi dengan waktu di lubang cacing (1 hari berbanding 50,000 tahun). (Bible Alkitab meletakkan penciptaan Bumi pada hari pertama; menjadikan usia Bumi sama dengan usia alam semesta. Jadi usia alam semesta menurut Alkitab adalah enam ribu tahun).  

 

KEAJAIBAN AL-QURAN

Al-Quran (Al-Quran, buku Islam) mengandungi pengetahuan saintifik yang tidak mungkin diketahui 1400 tahun yang lalu. Ini bermula dari aritmetik asas hingga topik yang paling maju dalam astrofizik. Anda dijemput untuk melalui keajaiban itu dan menilai sendiri.

KAJIAN BUMI

Geologi

Arang Batu, Tanah runtuh, Pelapukan - Hakisan, Batu Berpori, Kepupusan Massa, Letupan Wap, Gunung, Gelombang Dalaman, Bumi, Batu Apung, Zona Fotik, Tektonik, Laut Mati, Lubang Sink, Gunung Berapi, Pesisir Pantai, Mineral, Lubang Hidrotermal, Air Tawar, Pusaran Keretakan Batu, Pengurangan, Garis Kesalahan, Gempa Bumi, Pengembangan Tanah, Banjir Kilat, Desertifikasi.

SAINS ORGANISMA HIDUP

Biologi

Perkembangan Janin, Madu, Kolesterol, Meiosis, Antioksidan, Lemak, Hipoksia, Keguguran, Kebun, Fotosintesis, Rambut Putih, Pendebungaan, Serangan Kilat, Telinga Dalam, Katarak, Penglihatan, Tulang, Susu, Fungsi Otak, Evolusi, Lebah Madu, Sensasi Manusia , Frost, Gender, Pupil Eye, Womb, Cap Jari, Saraf Kulit, Puasa, Menyusu, Gendang Telinga, Janin, Fluoresensi, Embrio Manusia, Bedsores, Peluh, Bakteria, Tekanan Tumbuhan.

SAINS KUANTITI, RUANG, DAN PERUBAHAN

Mathematics

Jarak, Nombor Perdana, Pi, Aritmetik, Algebra Relasional, Pangkalan-19.

KAJIAN MASA LALU

Sejarah

Wang Kertas, Hieroglif, Buku Digital, Kalendar, Musa, Firaun Mummy, Haman, Kuil Karnak, Firaun, Penerbangan, Nuh, Laut Mati, Pompeii, Utara, Petra, Ubar.

SAINS HAIWAN

Zoologi

Raptor, Web Labah-labah, Semut, Lebah Madu, Koloni, Bahasa Haiwan, Nyamuk, Burung Gagak, Haiwan Nokturnal, Lalat.

KAJIAN ATMOSER

Meteorologi

Angin Laut, Kesan Orografik, Angin, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Gelombang Mikro, Embun Pembenihan Awan, Pesisir Pantai, Pusaran Api, Air Tawar, Tekanan Atmosfera, Banjir Kilat, Berat Awan.

SAINS OBJEK KESELURUHAN

Astronomi

Cahaya Matahari, Bulan Purnama, Meteorit, Exoplanet, Orbit Planet, Magnetosfera, Cahaya Bulan, Siang, Sistem Berbilang Bintang, Besi, Cahaya Bintang.

SAINS ELEMEN DAN KOMPONEN

Kimia

Kelikatan, Air Superionik, Fotosintesis, Gas Gunung Berapi, Kepupusan Massa, Tulang, Letupan Wap, Gelombang Dalaman, Piramid, Hidrogen, Stratifikasi Air, Pembenihan Awan, Fluoresensi, Pompeii, Karat.

SAINS PERGERAKAN DAN PERILAKU MELALUI RUANG DAN MASA

Fizik

Kerja, Cahaya, Atom, Pasangan, Kelajuan Cahaya, Teori Rentetan, Penyebaran Rayleigh, Kecepatan Terminal, Relatif Waktu, Lubang Cacing, Pulsar, Graviti, Jangka Masa, Armor Peircing, Gravitational Waves, Sonic Weapons, Mass, String Theory, Equivalence Principle, Red Peralihan.

SAINS ASAL DAN EVOLUSI UNIVERSE

Kosmologi

Bentuk Alam Semesta, Umur Alam Semesta, Tujuh Langit, Ledakan Besar, Alam Semesta Berkembang, Gelombang Bunyi, Isotropi, Asap Primordial, Tenaga Gelap, Filamen Galaxy. Tenaga Gelap

Translated from English by Google Translate

miracles-of-quran.com